Μύθοι και πραγματικότητα

Μερικοί αρχαίοι συγγραφείς ισχυρίζονται πως πίσω από τη μυθική Θεογονία, κρύβονται αλήθειες ιστορικές, που με το πέρασμα των αιώνων, είχαν καταντήσει θρύλοι, που οι λαοί του έκαναν μύθους.

Σύμφωνα μ' αυτή τη θεωρία, ζούσε στα πανάρχαια χρόνια, ένας βασιλιάς των Σκυθών, ο Άκμονας, που κυρίευσε τη Φοινίκη και που, όταν πέθανε, οι λαοί του τον αποθέωσαν και τον ονόμασαν Ύψιστο. Γιος του Άκμονα ήταν ο Ουρανός, που μετά το θάνατο του πατέρα του, πήρε τη βασιλεία και συνέχισε τις κατακτητικές εκστρατείες: κυρίευσε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο θάλασσα κι έστησε το θρόνο του στην Κρήτη. Από κει, συνεχίζοντας πάντα τις εκστρατείες του, προχώρησε σ'όλη τη Δυτική Ευρώπη ως την Ιβηρία, τη σημερινή Ισπανία δηλαδή, και την κατέκτησε.

Ήταν όμως τόσο σκληρός και τόσο δεσποτικός, ώστε οι ίδιοι οι γιοι του αποστάτησαν. Η μητέρα τους, η Τιταία, που συμπαθούσε περισσότερο το γιο της Κρόνο, γιατί ήταν ο πιο τολμηρός απ' όλους, τον βοήθησε με τεράστια ποσά κι έτσι πήρε τη βασιλεία , εκθρονίζοντας τον πατέρα του. Ο Ωκεανός εκείνη την εποχή διοικούσε τη Λιβύη και δεν πήρε μέρος στην αποστασία.

Όταν έγινε βασιλιάς ο Κρόνος, συμφώνησε με το μεγαλύτερο αδερφό του, τον Τιτάνα, να μην αναθρέψει αρσενικά παιδιά, για να μείνει η βασιλεία, μετά το θάνατό του, στους γιους του Τιτάνα. Τα παιδιά λοιπόν που αποκτούσε τα έκλεινε από μικρά σε μια σκοτεινή φυλακή.


Αλλά η γυναίκα του η Ρέα, αγανάκτησε και το τελευταίο της παιδί, το Δία, αντί να τον παραδώσει στον πατέρα του, πήγε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά στην Κρήτη. Το έμαθε όμως ο Τιτάνας κι οργίστηκε, γιατί, μετά το θάνατο του Κρόνου θα γινόταν βασιλιάς ο Δίας και όχι οι δικοί του γιοι όπως λογάριαζε. Συνεννοήθηκε λοιπόν, με τους άλλους αδερφούς του, πάτησαν στην Κρήτη, έπιασαν το Δία και τη Ρέα και τους φυλάκισαν.

Ωστόσο, ο Δίας, όταν ανδρώθηκε, κατόρθωσε να νικήσει τους θείους του, τους Τιτάνες, που είχαν εκθρονίσει, στο μεταξύ, τον πατέρα του κι έτσι ο Κρόνος έγινε πάλι βασιλιάς. Ο Κρόνος όμως ήταν άνθρωπος φιλύποπτος. Βλέποντας πως ο Δίας είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη, γιατί είχε κάνει πολλούς συμμάχους, φοβήθηκε πως, μια μέρα, θα τον εκθρόνιζε και θα του έπαιρνε τη βασιλεία. Προσπάθησε λοιπόν με κάθε τρόπο να τον εξουδετερώσει.

Ο Δίας το κατάλαβε και κήρυξε φανερά τον πόλεμο στον πατέρα του, που φεύγοντας από την Κρήτη, κατέφυγε στο βασιλιά της Ιταλίας Ιανό.

Εκείνη την πανάρχαια εποχή, οι Ιταλοί ζούσαν ακόμη σαν άγριοι, κυνηγώντας στα πυκνά δάση και φορώντας τομάρια αγρίων ζώων. Ο Κρόνος τους δίδαξε πως να καλλιεργούν τη γη και από τότε η Ιταλία άρχισε να εκπολιτίζεται. Επειδή όμως η Ιταλία ήταν κοντά στην Κρήτη και φοβόταν μήπως του επιτεθεί καμιά φορά ο γιος του, έφυγε και πήγε στην Ιβηρία κι από κει άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις, για να χτυπήσει το Δία και να ξαναπάρει το θρόνο του.

Το έμαθε όμως ο Δίας κι ανέθεσε στον Ποσειδώνα, που ήταν ο αρχιναύαρχος του στόλου του, να χτυπήσει με τα καράβια του τα λιμάνια της Ιβηρίας και να καταστρέψει όσα πλεούμενα του Κρόνου βρει εκεί πέρα. Ο Κρόνος, χάνοντας τη ναυτική του δύναμη, κατέφυγε στη Σικελία. Αλλά εκεί τον κυνήγησαν ο Δίας και οι σύμμαχοί του, ώσπου τον σκότωσαν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις